dimarts, 11 de setembre del 2012

Bienve Moya, xarnego i per la independència

Després de l'èxit de l'any passat, ahir a Castellbell i el Vilar vam tornar a fer una "Marxa de torxes per la independència". Des del Borràs fins a la plaça del Vilar: més de tres-centes persones. Amb tota la diversitat del municipi, i encapçalades pels grallers del poble. A poc a poc vam enfilar el camí del Puig i la processó es feia llarga i fins un punt litúrgica, silenciosa. Tot just les gralles, com si per sobre tothom planés la consciència del moment de canvi que estem vivint.

Acabada la marxa, i des de la torre de l'església del Vilar, hi va haver la lectura el manifest unitari del Bages i, tot seguit, l'extraordinaria intervenció de Bienve Moya a qui Albert Mulero, en nom de "Castellbell decideix" havia convidat a venir. Bienve Moya, vilanoví, activista i estudiós de la cultura popular, autor de tants i tants llibres i Premi Nacional de Cultura Popular 2009 i membre del col·lectiu "Els altres andalusos" . Va ser una cosa breu, concisa però al mateix temps celebrada en un poble que s'ha fet d'al·luvió, amb les aportacions de tothom. Potser per això en Bienve va recordar amb orgull els seus orígens, "fill d'un andalús i una catalana". 

"Des de la meva experiència i amb el carnet de xarnego a la butxaca, us dic que prou d'aquesta Espanya que ens oprimeix i ens maltracta. Visca Catalunya Lliure! La Catalunya dels que hi vivim, hi treballem i hi volem ser catalans." En Bienve ens havia convidat a anar tots a la manifestació d'avui a Barcelona. "Cal anar-hi per crear un  país on hi càpiguen tot els que avui som catalans". Els que vivim i treballem a Catalunya, i que volem ser-ne. "Cal anar-hi perquè és Espanya qui ens hi empeny. O ens ho fem nosaltres o ens enfonsarem amb Espanya!". En acabat cantàrem els Segadors, es van esgotar les botifarres i més que n'hi haguessin hagut. Música amb els "D'aquí i d'allà" i la sensació de les grans vigílies. Al cotxe, mentre tornava el Bienve a Vilanova, el MHP President encara parlava a la ràdio de "transició nacional": som molts els que vam anar a dormir pensant que feia curt...

A l'església de Santa Maria del Vilar, una foto de Maria Vilarnau: en Genís Frontera, Albert Mulero, Bienve Moya i jo mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada