diumenge, 15 de maig del 2011

Esquerra, més enllà d'aquestes municipals

Falta una setmana justa pel 22 de maig. Entrem a la recta final de la campanya per les municipals. I Esquerra torna a presentar candidatures a la majoria de municipis del Bages, amb equips cohesionats i bons programes. Conscients que les majories socials es construeixen des de la proximitat: de què serviria treballar pels millors horitzons nacionals si els nostres electes ignoressin què és un embornal?. I és que no n’hi ha prou amb un bon eslògan i un desig de victòria. Cal tenir també criteris per la planificació urbanística o la diversitat cultural, contrastar pressupostos i organigrames... i tot això vol temps, coneixement i idees.
 
L’Esquerra municipalista ha fet feina aquests anys. Avui tenim més gent, i més preparada encara. I els objectius aconseguits aquest mandat permeten pensar en uns bons resultats el 22 de maig. És clar que amb això no podem pas quedar satisfets. Perquè venim d’una notable ensopegada aquest novembre, i ara el bàlsam d’unes eleccions municipals, lluny d’endormiscar-nos, ens ha de ser útil per rellançar programa i partit.  Per això penso que aquest serà un any important, perquè, al costat dels resultats de maig, hi ha d’altres indicadors com ara el congrés de tardor i, des del 14 d’abril, la nova Conferència d’Esquerres per a la República Catalana. Perquè Esquerra, que acaba de fer vuitanta anys, sap que no n’hi haurà prou amb un congrés que sedimenti l’organització. Que és hora de repensar, també, aquells objectius de justícia social, aprofundiment democràtic i llibertat nacional. Per reencaixar-los amb les demandes d’una societat postindustrial i globalitzada, marcada per la crisi.

D’aquí la necessitat d’una Conferència d’Esquerres que ha de durar tot un any. Una Conferència per a donar resposta als reptes de futur que tenim plantejats com a societat,  renovar el discurs ideològic de les esquerres catalanes i oferir un horitzó possible de més benestar i progrés pel conjunt de la ciutadania. La proposta, formulada per Josep Huguet i per Joan Manuel Tresserras, és un procés de reflexió col·lectiva, pública i oberta  a tots aquells que avui coincidim almenys en dos objectius estretament lligats: el desig d’una major justícia social vinculada a una economia pròspera i sostenible, i el de la creació d'una República Catalana que en garanteixi la fermesa i la continuïtat.

Perquè cada dia som més els que estem convençuts que, a Catalunya, l'únic escenari de futur políticament engrescador es troba ja molt més enllà de l'autonomia. Però també és cert que la seva formulació més complexa i precisa ha de basar-se en les aportacions de múltiples punts de vista i el debat que puguin suscitar. Ras i curt, que ens cal anar molt més enllà de la consigna. Ens cal reflexió i cultura política. Complicitats. Talment hem aconseguit a tants i tants ajuntaments: guanyant cada cop la confiança de més i més ciutadans.

El dia 22 ho tornarem a veure. Però el 23... continuarem treballant. Bona feina!

(Aquest text va ser publicat fa vuit dies per BagERC, coincidint amb l'acte d'ERC comarcal a Manresa. Era el 7 de maig amb vora 200 candidats reunits al jardí del Casino, tots preparats per trencar inèrcies a cadascun dels seus municipis!)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada