divendres, 31 d’octubre del 2014

…i el dimecres 5, les esquerres a la Plana

M'hi va convidar l'Adam Majó i em va sembrar que valia la pena: presentar a Manresa la plataforma Esquerres pel SíSí, que crida a la mobilització pel proper 9N. Al darrera, una cinquantena d'organitzacions i entitats polítiques i socials d'arreu del país disposades a superar el règim sorgit de la transició i obrir el camí d'una futura República Catalana independent "que desenvolupi una democràcia de contingut econòmic, polític, cultural i social".

I bé, ens vam reunir a l'estació dels Catalans, per allò de retratar-nos en un entorn popular i de canvi (!), i em va fer gràcia retrobar gent que -aviat farà trenta anys!- vaig conèixer en clau de conspiració i alternativa local. No cal ni dir que celebro que al cap del temps, coincidim també en aquest procés d'emancipació nacional, en veure-hi "una eina per a la construcció d'un futur superador de totes les desigualtats i injustícies". Ho diu el lema del col·lectiu:  "Sí-sí, construïm el 9 país. Democràcia, llibertat i justícia social" en el manifest que tot seguit recullo. I des d'ERC, coincidim plenament  en el seus propòsits de construir un país "que garanteixi uns sistemes educatiu i sanitari públics i de qualitat, el dret a l'habitatge, a les pensions públiques i a un lloc de treball digne". El dimecres es presentarà a Manresa, a 2/4 de 8 del vespe a la Sala de la Plana de l'Om amb els promotors del manifest, el periodista i membre de Súmate Antonio Baños i l'economista Arcadi Oliveres. La presentació, pactada a peu de carrer el dimecres, serà a càrrec del sindicalista Lluís Vidal Sixto. Sertà bo de trobar-nos-hi, en una setmana que, naturalment, s'endevina maratoniana…

La foto és cortesia d'en Pere Fontanals, ManresaInfo, i trobar-hi en Ramon Majó, en Josep Ma. Mata, en Pep Raluy o el Toni Casserres és, decididament, una regressió als vuitanta. Si és per una major coincidència, més que ho celebro!

SÍSÍ, construïm el 9 país!
Democràcia, llibertat i justícia social

Les grans mobilitzacions populars que han tingut lloc durant els darrers anys al voltant dels drets nacionals, socials i democràtics han estat claus perquè alguns canvis que fa uns anys semblaven impossibles, ara hagin deixat de ser-ho.

A les massives mobilitzacions impulsades arreu dels Països Catalans durant la darrera dècada pels moviments populars en defensa del territori, en contra de la guerra i en favor de la pau, en defensa dels drets socials i laborals, per un habitatge digne, en defensa dels serveis públics, en defensa de la llengua i d’una democràcia real, s’ha afegit la gran mobilització a Catalunya pel Dret a Decidir i per la Independència, que ha obert les portes a un canvi de model polític, social i econòmic profund.

Aquesta mobilització popular s’ha trobat amb la tossuda negativa de les institucions espanyoles (amb el suport de les oligarquies espanyola i catalana) a adequar la legalitat a la reivindicació d’autodeterminació. Negativa que prové, sobretot, de les potencialitats emancipadores que el procés sobiranista de Catalunya conté en si mateix.

Els sectors que estan provant d’impedir el procés i el debat que comporta tenen en comú la seva proximitat amb el poders econòmics i financers espanyols i catalans. Són els seus agents els qui l’estan intentant aigualir o fer descarrilar a través de propostes de reformes, dilacions o terceres vies, amb l’objectiu de guanyar temps i intentar un nou pacte entre elits que permeti mantenir l’statu quo actual.

Per això, organitzacions, entitats i persones a títol individual hem decidit posar en marxa la campanya de les esquerres pel SíSí. Entenem que el procés endegat pel poble a Catalunya els darrers anys concentra molts elements de ruptura amb el règim sorgit de la transició i obre el camí a una República Catalana Independent que desenvolupi a bastament una democràcia de contingut econòmic, polític, cultural i social.

Tenim davant nostre una oportunitat i, a les nostres mans, una eina molt potent per a la construcció d’un país governat per la majoria i al servei de la majoria, acabant amb el règim d’una minoria adinerada i corrupta que només vetlla pels seus interessos. Podem construir un país que garanteixi uns sistemes educatiu i sanitari públics i de qualitat, el dret a l’habitatge, a les pensions públiques i a un lloc de treball digne. Un país que protegeixi el territori i promogui la cultura i on no tinguin cabuda les discriminacions per qüestions de gènere, d’orientació sexual, d’origen o de qualsevol altra mena.

Tot això serà possible a través de mantenir i augmentar la mobilització social enfront les retallades dels governs català i espanyol, sumant el màxim d’organitzacions, entitats i persones de l’esquerra social i política a aquesta aposta clara per la ruptura democràtica per tal d’assegurar aquesta transformació en l’actual moment històric. Al mateix temps, haurem de mobilitzar-nos per exigir que es dugui endavant la consulta tant sí com no el 9N obeint la voluntat popular, per damunt de les imposicions de l’estat.

Cridem doncs a tots els sectors, organitzacions i persones que vulguin construir un futur de justícia social i llibertat a sumar-se a la campanya pel SíSí. Per un SíSí que entén la independència com a eina per a la construcció d’un futur superador de totes les desigualtats i les injustícies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada