dilluns, 26 de maig del 2014

La victòria d'ERC, des del Bages


Tinc 52 anys i encara no ho havia viscut mai: escoltar que la meva opció política havia guanyat una convocatòria electoral. Però va ser així, ahir, per primera vegada. Al llarg del dia, als col·legis electorals de Manresa potser ja vam percebre majors complicitats que d'altres vegades. Fins i tot els de més ull clínic deien que la nostra pila de paperetes era de les que més baixava. Són comentaris, sensacions, que sempre ajuden a passar la jornada. Però després, al vespre, va venir el recompte. Com a apoderat, a una taula de la Font dels Capellans, va veure el triomf d'ERC. Tal com sona. Guanyàvem! I quan el whatsapp ens anunciava la victòria a la Balconada ens va semblar a tots un punt inversemblant. Doncs sí, vam guanyar a molts barris de Manresa, i a la meitat de municipis del Bages, i vam guanyar al conjunt de Catalunya. I de cop i volta t'adones que allò no és cap concurs, que més que mai hi ha un repte i una responsabilitat. I mentre esperàvem Oriol Junqueras a la pantalla del restaurant Veigé -gran Junqueras: serè, compromès, modest i generós. Irrepetible- Doncs, mentre la nit avançava ja vam redactar algunes idees per tal de celebrar i comunicar una victòria que, per força, hem de compartir amb tots aquells que aspiren a un país més just, més ric i més lliure. I finalment, sargit a vuit o deu mans, ens n'ha quedat aquest comunicat que signen els presidents local i comarcal: ho poden fer amb orgull. Per una vegada, els resultats ens estalvien la modèstia!

A les portes d'un semestre històric

Escrivim aquestes notes a cop calent, amb els resultats d'aquest 25M que presenten la clara victòria d'ERC que és, també, la victòria de les forces que volem arribar al 9N amb la majoria social al darrera. Estem contents pel resultat, és clar, i per una major participació, i ja aprofitem per agrair tot l'esforç dels nostres amics i simpatitzants. Però aquesta nit notem més que mai la responsabilitat i el repte de respondre a l'encàrrec, d'alliberament nacional i de transformació social.

Ens havíem plantejat les eleccions com un pas previ al 9N, un assaig amb urnes. Però també per donar una resposta a les actuals polítiques europees. I ens n'hem sortit: els vots rebuts -a Manresa, a molts i molts pobles del Bages, arreu de Catalunya- tenen l'origen en la desfeta socialista que no ha sabut llegir les indestriables aspiracions nacionals des d'un projecte de canvi social. 

Al Bages, ERC ha guanyat en 17 dels 35 municipis i ha estat la segona força a la resta. I, contràriament al que alguns vaticinaven, aquests resultats no han anat en detriment de les altres forces que donen suport al dret a decidir sinó que han pres el relleu al PSC, convertint ERC en l’esquerra nacional indiscutible i guanyant en feus socialistes com Sant Joan de Vilatorrada, Navarcles, Castellbell o Sant Vicenç de Castellet.

A Manresa, els resultats també reflecteixen una dada destacable: els vots d’aquells partits que donen suport a la consulta representen el 72% del total. El missatge, per tant, és clar: hem de ser garants de la consulta del 9N però també hem de vetllar perquè la nova república tingui, com a pal de paller, la justícia social. Perquè, al capdavall, la independència només és un mitjà per construir un estat millor, just, modern i pròsper.

Els resultats diuen sense embuts que ERC haurà de liderar aquest procés amb la fermesa que ens hi ha posat Oriol Junqueras. Perquè no són només quinze dies de campanya ni el darrer congrés, ni el creixement de militants arreu dels Països Catalans: és el resultat d'una tasca llarga, de fins a tres dècades, que ha passat fins a superar totes les fases de l'autonomisme. Assumim la responsabilitat, doncs, que ens han conferit els ciutadans. I quedem, ara com sempre, a disposar. A tots els que ens han votat i als que no ho han fet però que volen fer avançar aquest país. Comptem amb tots i totes per arribar al proper 9N. Perquè, al capdavall, som a les portes d'un semestre històric, apassionant. I hi ha un munt de feina. Però estem disposats a fer-la, i a compartir-la. Camàlics de la història, aquest 25M ha estat un pas més, un altre, fins aconseguir el nostre objectiu: una futura república catalana més rica, més justa, sobiranament lliure.

Lluís Oliveras, president d'ERC-Bages i  Marc Aloy, president ERC-Manresa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada