dimecres, 28 d’octubre de 2015

11a. legislatura: això no serà fácil…

… però ningú va dir que ho fos. I a canvi, quin horitzó al davant! Si dilluns els discursos van ser importants -escoltar la nova presidenta del Parlament apel·lar a la sobirania popular i la futura República Catalana- consignem que des d'ahir dimarts hem entrat en un nivell de joc diferent. I sense marxa enrera. Perquè de paraules i presidents del Parlament amb trajectòria independentista -Barrera, Benach- prou que n'havíem tingut. Però assistir, aquest dimarts, a l'acord entre Junts pel Sí i la CUP pel procés de desconnexió és entrar a la dimensió desconeguda, és sentir que ara hi anem de debò, i percebre que tots els esforços han tingut sentit. I que en caldran més!

Perquè estem fent passos històrics, valents i trencadors. El nostre Parlament manifesta que ja no se supeditarà a les decisions de les institucions de l’Estat espanyol, "en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència". És un primer pas, sí, però d'un abast incalculable. Per això aquest dimecres em llevo amb el mateix optimisme del 27 de setembre, a la nit, i faig que tots els meus comentaris i gestos vagin d'acord amb l'objectiu primer: no podem si no avançar. I continuar sumant acords. Amb imaginació i amb generositat. Per fer possible el final que havíem somiat i perseguit. I que posa sobre el calendari dates pel trencament.

Vam dir divuit mesos a tot estirar. O molt menys encara. Compto que sabrem ser mereixedors de la llibertat que ara ens atorguem.


TEXT DE LA DECLARACIÓ.

El Parlament de Catalunya:

PRIMER.- Constata que el mandat democràtic obtingut a les passades eleccions del 27 de setembre del 2015 es basa en una majoria d’escons de les forces parlamentàries amb l’objectiu que Catalunya esdevingui un estat independent i amb una àmplia majoria sobiranista en vots i escons que aposta per l’obertura d’un procés constituent no subordinat.

SEGON.- Declara solemnement l’inici del procés de creació de l’estat català independent en forma de república.

TERCER.- Proclama l’obertura d’un procés constituent ciutadà, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana.

QUART.- Insta el futur govern a adoptar les mesures necessàries per fer efectives aquestes declaracions.

CINQUÈ.- Considera pertinent iniciar en el termini màxim de trenta dies la tramitació de les lleis de procés constituent, de seguretat social i d’hisenda pública.

SISÈ.- Com a dipositari de la sobirania i expressió del poder constituent, reitera que aquest Parlament i el procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l’Estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència arran de la sentència de juny del 2010 sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya votat prèviament pel poble en referèndum, entre d’altres.

SETÈ- Adoptarà les mesures necessàries per obrir aquest procés de desconnexió democràtica, massiva, sostinguda i pacífica amb l’Estat espanyol de tal manera que permeti l’empoderament de la ciutadania a tots els nivells i en base a una participació oberta, activa i integradora.

VUITÈ.- Insta el futur govern a complir exclusivament aquelles normes o mandats emanats d’aquesta Cambra, legítima i democràtica, a fi de blindar els drets fonamentals que puguin estar afectats per decisions de les institucions de l’Estat espanyol.

NOVÈ.- Declara la voluntat d’inici de negociacions per tal de fer efectiu el mandat democràtic de creació d’una estat català independent en forma de República i, així mateix, ho posa en coneixement de l’Estat espanyol, de la Unió Europea i del conjunt de la comunitat internacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada