diumenge, 18 d’octubre del 2015

De la Formació Professional, a El Pou de la gallina

Em penso que ja feia vint anys que no escrivia un Tema del mes per El Pou de la gallina. I no sé com em vaig deixar convèncer de fer-ne un per aquest octubre. Sobre la Formació Professional a Manresa i al Bages, aprofitant que s'estava redactant una nova llei… El cas és que vaig dir que sí, pensant que ja el faria a l'estiu i que, tot plegat, tampoc no seria tanta feina si al capdavall és el món on treballo. No cal ni dir que la realitat ha estat ben diferent -la nova llei, els canvis de responsables així com la varietat d'interlocutors, m'han suposat un bon grapat d'hores. Però m'ha fet gràcia tornar-hi, fins a sumar 25.000 caràcters i un munt de fotos encapçalades per la portada de Francesc Rubí: són els alumnes de 2n. del Cicle Formatiu de Grau Mig de "Fusteria i moble", al mateix Institut Guillem Catà, on faig classes. Fan goig, oi? El text de l'article comença així, com per donar importància a la cosa. Si us interessa, encara serà quinze dies més als quioscs!

UN NOU FUTUR PER A LA FORMACIÓ PROFESSIONAL 
Ara fa vint-i-cinc anys, i només amb vuit dies de diferència, a Manresa van coincidir el naixement de la Fundació Lacetània i, també, el de l’Institut Guillem Catà, hereu directe del què havia estat l’Escola Municipal d’Arts i Oficis. Fins aleshores la formació professional, a Manresa i arreu del país, sempre havia estat sinònim d´últim recurs educatiu, clarament vinculat a la idea de fracàs escolar. Després, poc a poc, en aquest quart de segle s’ha superat aquesta visió, i avui es projecten sobre aquests estudis la seva capacitat estratègica i també de motor econòmic, tal com recull la nova “Llei de formació i qualificacions professionals” aprovada el darrer mes de juny pel Parlament de Catalunya. Un canvi profund que, malgrat tot, no acostuma a ser mai notícia. I això que, a la Catalunya Central, amb 6000 alumnes, la formació professional mou gairebé el 50% dels estudiants post-obligatoris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada