dissabte, 6 de setembre del 2014

L'endemà s'estrena a Manresa

Ahir L'endemà també es va estrenar a Manresa, a la sala gran dels multicinemes Bages, i amb la presència de la directora, Isona Passola. No sé si arribàvem a fer el ple però ben bé podíem ser quatre-centes persones. A l'estrena hi col·laboraven l'ANC i Omnium, és clar, però també Cine-club Manresa i el Galliner, fins a fer senzill un fet poc habitual: omplir la sala.

I encara que tots els assistents ja estàvem convençuts, la presentació que en va fer Llorenç Planes i, tot seguit, el discurs d'Isona Passola, van anar en la mateixa direcció: una pel·lícula de voluntat constructiva, i fins i tot festiva. Que no fa trampa, obertament a favor d'una futura inependència, sí. Però que s'adreça als que encara dubten, als que no saben, i als que no saben que no saben…. Per això, L'endemà aporta tota mena d'arguments i té -literalment- "una voluntat tranquil·litzadora". I això precisament fa que funcioni! La directora ja ens va advertir que no hi veuríem ni una sola estelada, i és ben bé així. Però, hi torno, dóna idees, desfà temors i ho posa a l'abast. "L'endemà s'adreça a aquells que dubten de la viabilitat de Catalunya com Estat. Als jubilats que pateixen per si cobraran les seves pensions. Als empresaris que tenen por de perdre mercat. O aquells  que recelen si l'atur no creixerà encara més...". L'endemà tampoc diu que serà fàcil, ep! Però, amb una punta d'emoció als darrers minuts, també deixa clar que, si volem, ens en sortirem.

I és clar que ara podríem discutir arguments, escenes o continguts -que evidentment són sempre discutibles!- però val la pena recordar que la pel·lícula no és pas un encàrrec governamental o de partit. Que, al capdavall, també L'endemà és un projecte fruit de la implicació de més de 8.000 mecenes i ha recollit més de 300.000 euros! Potser per això, en acabar la sessió, ens van animar a convidar tothom a veure-la i -posats a fer!- acompanyar-los fins al cinema. Isona Passola diu tenir previstes 101 presentacions abans del 9 de novembre! I Josep Emili Puig, des de l'ANC-Bages, encara ens va demanar d'apuntar-nos com a voluntaris: només a Manresa, en caldrien 1000 per fer un porta a porta complet abans del Referèndum. Els sumarem? Jo em penso que aquesta vegada sí. I que, veritablement, la feina grossa començarà l'endemà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada