dimarts, 20 de setembre del 2011

ERC, prova superada

D’ençà els resultats d’aquest superdissabte passat, a ERC estem d’enhorabona. Calia fer un pas més i diria que ens n’hem sortit. O si més no, que n’hem sortit més bé que en qualsevol altre relleu a la direcció dels que jo recordo. I doncs sí, ara podrem continuar avançant perquè els resultats que avalen el nou president i la nova secretària general són espectaculars: Oriol Junqueras i Marta Rovira han obtingut més del 90% dels vots. I pel que fa a la tria entre Joan Ridao o Alfred Bosch com a caps de colla a la candidatura a les corts espanyoles, tampoc no hi ha dubtes: Bosch guanya amb un 66%. I amb tot, formes exquisides, voluntat de sumar, elegància i contenció. Ara diguem que amb tot això el futur tampoc serà fàcil, d'acord. Però per la manera com hem arribat fins aquí ja tenim molt bons símptomes, i les primeres declaracions d’aquesta etapa que ara recomença ja indiquen el to de la nova direcció.

I és que ERC comença a organitzar-se per a la futura transició nacional: una república catalana socialment avançada i econòmicament pròspera. Però no som ingenus ni ho fiem tot al frontisme: per arribar-hi cal sumar complicitats, trencar barreres precisament més enllà dels entorns habituals, caldrà seduir els indiferents... i tot això no ho podíem atendre sense renovar persones, formes i fins les actituds. Es tracta, manllevant el discurs de Junqueras, de “construir confiança” des d'un partit que es vol cooperatiu, obert, capaç de reconèixer l'entorn i amb qui està disposat a compartir l'acció política.

Una nova direcció per un partit, doncs, que vuitanta anys després torna a renovar-se per esdevenir una organització moderna, socialment útil, d'ampli espectre. Compto que passat aquest dissabte caminem decidits cap a un congrés fonamental. Amb menys fragmentació, superats determinats personalismes, reconnectant socialment, elaborant més i millor discurs. Caminant cap a la independència.

Des del Bages, com sempre, estic convençut que hi continuarem abocant tots els esforços. Perquè compartim aquest somni d'un país lliure i just. I perquè ens sentim compromesos en un projecte fonamentat en el triangle de sempre: els valors de l'esquerra, l'ètica republicana i el treball per la nació plena. I cadascú des del seu lloc, amb més humilitat i, si cal, amb més generositat encara. La política no pot ser una altra cosa. Doncs bé, els resultats d'aquest dissabte són clarament un nou pas en aquesta direcció...


(Publicat avui a ManresaInfo.  A la fotografia, Marta Rovira a Manresa, el dilluns 12 de setembre, en la darrera de les visites "de campanya" que vam rebre aquest estiu, amb Lluís Oliveras, president de l'executiva comarcal).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada