
Per això ens torna a impressionar el Brangulí d'abans de la guerra, el que comença amb la setmana tràgica i la crema de convents en reportatges a la Ilustración Católica -també amb fotos de Manresa, a les Caputxines del carrer Talamanca o a l'església de Sant Francesc-. El Brangulí de la transformació social i econòmica del país, la dels treballadors i les empreses, aquelles multituds, tota l'esperança republicana que espurneja als ulls d'aquells nens i nenes de colònies a la platja de Castelldefels abans no esclati la guerra, vingui la derrota i coneguem l’omnipresència feixista a Catalunya. És aleshores que hom pot anar del Raval al Passeig de Gràcia i reprendre el curs del segle amb l’exposició de Francesc Català-Roca. L’instant, la imatge precisa, el testimoni mut de coses que desapareixerien ràpidament. I així trobem la supervivència dels infants, la noia al costat de la vella o uns ases, i tot en una col·lecció ingent de monges i guàrdies civils que diríeu que mai acaben de perdre la humanitat però que, encara avui, ens desperten temors.
Brangulí i Català-Roca, doncs, testimonis de gairebé cent anys. El país en blanc i negre. Si cada exposició val tota l'estona que hi vulgueu dedicar, plegades us resolen gairebé un dia sencer de les vostres vacances. En acabat us recomano capbussar-vos en la turistada i abans de tornar a casa, no res, fer un mos en una terrassa, badant: l'espectacle de la humanitat continua. Jo ho vaig fer i mentre ho feia pensava en tot el material que tenim a Manresa, la gran tasca que va suposar la Història gràfica de la ciutat –els vuit volums d’edicions Parcir, sense parió. I la mancança que encara tenim dels volums dedicats al franquisme. O el deute -també me'n sento un xic responsable- d’un reconeixement a fotògrafs excepcionals com ho van ser Llorenç Gamisans o, més a la vora, en Manolo Sánchez, Claret Font, Modest Francisco... i encara l'inoblidable i polifacètic Antoni Quintana Torres, que tan generós va ser amb l'Arxiu de la ciutat. Hi ha material per a llibres i exposicions de gruix. I valdria molt la pena. Repensar la ciutat també vol dir establir-hi un diàleg. Resseguint a cada foto els records i gaudint de la seva bellesa. Però predisposats a contrastar-los amb el nostre present i, sobretot, projectant el futur. Per tal que sigui millor per a tots.
-A tomballons, publicat avui a Regió7.
La fotografia és d'en Josep Brangulí i correspon a la Setmana Tràgica (1909): una barricada al carrer de l'Àngel, de Barcelona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada