diumenge, 6 de març del 2011

Cal reconèixer el genocidi armeni

Avui mateix m’he assabentat pel bloc de Joan Tardà que Esquerra ha presentat una iniciativa parlamentària, per primera vegada a l’Estat espanyol, per tal que el Congrés dels Diputats discuteixi el reconeixement del genocidi armeni com a “Crim contra la Humanitat”. I com que conec els fets, i pel poc que he estat a Armènia, us he de dir que només la proposta ja m’ha semblat important. Això i el desig de que prosperi, tal com ja fa anys es produí als Estats Units, i que ha anat creixent amb una llarga llista de democràcies: Suècia, França, Canadà, Itàlia, Grècia, Xipre, Eslovàquia, Lituània, Bèlgica, Argentina...

Si mai no heu sentit parlar del genocidi armeni, us puc garantir que el seu relat és paorós. Es tracta d’un conjunt de matances i deportacions massives de la població armènia que vivia a Turquia, realitzades per l'imperi Otomà a les acaballes del segle XIX i singularment l’any 1915, durant el règim dels Joves Turcs. L’objectiu era l’eliminació física del poble armeni a Turquia, i hom calcula fins a un milió i mig de morts. I un altre milió de deportats en el que es coneix com la “diàspora armènia”!. Doncs bé, encara avui l'Estat turc nega oficialment l’existència històrica del genocidi i les relacions amb la veïna república Armènia no són pas bones, fins el punt de mantenir les fronteres tancades.

I tanmateix, quan aquest dimecres es faci el debat a Madrid, allò que em temo és que tornarem a comprovar com l’espanyolisme militant, a esquerra i dreta de l’hemicicle, torna a coincidir en la insensibilitat envers les minories nacionals i les seves tragèdies històriques. Potser perquè saben que al darrera hi bateguen, inalienables, els drets dels pobles. Siguin al Càucas o a la mateixa riba de la Mediterrània... Ho seguiré amatent.

(Al genocidi el segui la diàspora: a la foto, un grup d'orfes armenis a Grècia, l'any 1920)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada