dilluns, 28 de setembre del 2015

27-S: la victòria ens posa a prova

Des d'aquesta nit de diumenge que ho podem dir ben alt: hem guanyat amb una victòria clara! El Sí a la independència és l'opció majoritària arreu del país i, és clar, també a Manresa, amb 54,35%! I doncs les forces del Sí hem aconseguit la majoria que necessitàvem i ara encetem un període nou, complex i al mateix temps apassionant, molt més encara que fins ara: tenim el mandat de construir la República Catalana, i ho farem segur! Perquè més enllà del desig -sempre es tan curta la victòria!- el cert és que la d'avui ha estat una jornada èpica. Èpica, sí, sense matisos. O quin valor no té reeixir a l'embat d'una campanya fonamentada en la por i en les mentides, en el joc brut? Sense cap suport dels mitjans de comunicació públics i privats de Madrid -i alguns de Barcelona!. Amb amenaces de corralito, amb missatges de Merkel i Obama pudorosament contraris. Amb algun comentari d'insfausts records militaristes? I malgrat tot -malgrat enfrontar-se a tot un estat!- avui diumenge ens n'anem a dormir victoriosos. I que se'ns gira feina? És clar que sí. I que no serà fàcil? I tant que no! Però continua sent la millor feina que ens podíem imposar. Com diuen al Polònia, "amb il·lusió". Potser per això, perquè no penso perdre aquesta il·lusió, he contestat així els 1950 caràcters que, per abans de mitjanit, em demanava Regió7. Amb tota la modèstia, els he qualificat d'hora zero. Ara que la victòria ens posa a prova, aquest és el text:

Catalunya, any zero
Regió7, dilluns 28 de setembre de 2015

Finalment les urnes ens han portat a la llibertat! I això després d'una campanya començada ara fa cinc anys, quan l’independentisme va fer de la il·lusió el seu aliat per construir un país nou. I encara que fins el darrer dia, l’unionisme ha tingut per resposta el discurs de la negació i la por, dirigit sobretot als col·lectius més vulnerables, com ara els pensionistes.

Però estem d’enhorabona perquè mai com fins ara, una proposta explícitament independentista havia comptat amb el suport de tanta gent. Junts pel Sí i la CUP, més del 46% dels vots i fins a 72-73 escons pel cap baix, al marge encara del posicionament de Catalunya Sí que es Pot, compromès en la defensa del dret a decidir i a tirar endavant un procés constituent que acabi amb un referèndum d'autodeterminació...

Dic d’enhorabona, sí. Perquè ahir diumenge, a tots els col·legis electorals, la participació es va disparar. Primera victòria democràtica: en molts moments calia fer cua per votar en aquest “plebiscit imperfecte” d’uns comicis en què tothom –aquí i arreu- va percebre com a transcendentals. Si divendres vam acabar la campanya proclamant que érem a les portes de la llibertat, avui constatem que han quedat obertes de bat a bat. Junts hem arribat més lluny que mai.

Singularment, des de Junts pel Sí, la campanya ens ha servit per aprendre a treballar conjuntament persones de procedències polítiques i socials diverses, per posar-nos d’acord en uns objectius i treballar en comú, És la mateixa capacitat que tindrem per arribar a consensos que ens permetin fer un govern que governi bé, i que lideri i acompanyi la societat cap a la independència. Convençuts de que la il·lusió col·lectiva que s’ha generat trobarà complicitats en totes les forces que han apostat pel canvi democràtic que hem protagonitzat de costat a tanta i tanta gent mobilitzada, a redós d’Òmnium o l’ANC. La gent de la Meridiana!

Acabo: Catalunya està d’enhorabona. Tenim un full de ruta, que aplicarem des d’avui mateix. Perquè la feina continua: som a divuit mesos d’aprovar una constitució. Que ens permeti el referèndum final i el naixement de la nova República Catalana, més rica, més justa, més solidària i més lliure.

El món ens mira. I la por ja ha quedat enrera. Sabem-ne ser dignes en aquesta hora primera perquè el canvi ja és irreversible.

La foto, de Marta Salmeron, és feta a quarts d'onze de la nit, al Sielu de Manresa. Amb en David Bonvehí novament diputat i amb la candidta d'ERC, Adriana Delgado, que es queda molt a la vora de l'escó. Tant, que tots desitgem aue l'aconsegueixi els propers dies!

1 comentari: