dissabte, 13 de juliol del 2013

Meius Ferrer, comunicació 2.0... en directe

Ho avanço: aquesta NO és una nota publicitària d'ERC. És el testimoni d'una descoberta interessant: Meius Ferrer i un taller de comunicació 2.0. Interès general, segur. Dit això, començo:

Des d'ERC-Bages, i amb la col·laboració de la secretaria nacional de "Partit en Xarxa", vam organitzar per avui dissabte una sessió de formació en comunicació 2.0 amb l'objectiu d'aprofitar al màxim les noves eines tecnològiques, especialment pel que fa a la comunicació de l'acció política que realitzem des de les seccions locals o els grups municipals.

I bé, es tractava d'una sessió formativa seriosa, de quatre hores, i que requeria venir amb portàtil o smartphone. Hem obtingut resposta d'onze municipis i hem sumat una vintena llarga d'assistents.  Però allò que m'ha semblat especialment rellevant és el discurs que Meius Ferrés, membre de la Unitat 2.0 de la Universitat de Girona i secretària nacional de Partit en Xarxa, ens ha adreçat des del primer minut: "la revolució 2.0 vol dir, sobretot, empoderament dels ciutadans"! D'"empowerment", un anglicisme que fa temps que anem incorporant. i que implica la voluntat de compartir, d'aprendre plegats, de donar transparència fins a esdevenir, cada persona, un node de comunicació.

Sembla "poc polític" i, en canvi, ho és molt. Aprendre nous programes, descobrir noves utilitats del twitter i facebook quotidians no són, o no haurien de ser, per publicitar consignes i agendes unidireccionalment. Parlem d'una altra cosa: crear comunitats. Fomentar la transparència, la participació, la col·laboració, la coherència i la rendició de comptes. I això és bo per ERC, i és bo per qualsevol administració, i fins en el paper de mestre em sembla bo per als programes educatius dels nostres centres. Perquè no només parlem d'unes eines sinó, especialment, de valors: comunicar, escoltar, respondre i innovar. Algú en dóna més? I és clar que a la sessió d'avui hi ha hagut estones més farragoses, és clar que ens haurem de barallar amb l'ordinador sols a casa, després. Però escoltar la Meius Ferrer -no la coneixia!-. ha estat tota una descoberta. Perquè la sessió destil·lava entusiasme pels quatre costats: eines 2.0 per un futur millor. Compto que els sabrem aprofitar...

I un darrer apunt autènticament 2.0. La Meius no només està hiperconnectada sinó que, a més, diu coses que hi toquen sempre. Vegeu-ho al seu bloc i ja m'ho direu: nodes. Li'n copio el decàleg "per encarar la vida" i provo de recordar-lo. Us pot ser útil...

1. Curiositat, com quan érem infants, per aprendre cada dia del món i de la gent que ens envolta.

2. Generositat per compartir allò que anem aprenent per si pot fer servei a algú altre.

3. Obertura de mires per explorar noves vies, noves maneres de treballar, nous conceptes, que ens facin créixer en l’àmbit personal i professional.

4. Inquietud per mantenir-te despert i estar al dia d’allò que passa, en un aprenentatge constant.

5. Capacitat integradora per crear xarxa, promoure complicitats i esdevenir node de connexió entre persones a la xarxa i a la vida.

6. Fermesa per mantenir el rumb malgrat tots els entrebancs en un entorn d’incertesa, incomprensió i dificultats derivat de la resistència al canvi.

7. Transparència per mostrar-te a la xarxa sense perjudicis ni subterfugis, sense voler aparentar allò que no ets.

8. Entusiasme per engrescar les persones que t’envolten en projectes compartits i per poder-los convèncer de la conveniència i les oportunitats que ofereix el bon ús de la xarxa.

9. Compromís amb el camí que s’ha iniciat i bona disposició per ajudar la gent de l’entorn per caminar-hi plegats, de manera col·laborativa.

10. Ambició professional per avançar i millorar en la creació de la pròpia reputació digital.

La foto és de Lluís Oliveras, president d'ERC Bages i, probablement, un veritable malalt de les noves xarxes 2.0... Ningú té un smartphone més gran que ell ni el fa anar tantes hores!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada