diumenge, 22 de novembre de 2020

10 anys de la Unesco a Nairobi: els castells patrimoni de la Humanitat

M'ho va recordar el mateix dilluns 16 en Miquel Botella amb una piulada i, també, en Jordi Bertran: tots dos em passaven un enllaç de l'Ajuntament de Valls commemorant els 10 anys de la proclamació dels Castells com a Patrimoni de la Humanitat. Coincidint amb la Fira de Santa Úrsula, Valls encetava les celebracions d'aquests 10 anys. Una veritable efemèride que, després, encara m'ha arribat des de la revista Tornaveu aquesta setmana sintetitzat en aquest text del Museu Casteller de Catalunya a Valls. Com que això ja és història, només hi afegiré una foto particular, de quan vam anar a les acaballes de l'agost de 2009, a París, directament a la Unesco a presentar la nostra candidatura, obviant —per un moment— l'estat. No res: la foto, amb en Miquel Botella, Jordi Roigé i en Roger Costa ens la va fer el mateix delegat espanyol davant la Unesco, un basc que em penso que tothora va saber entendre el valor del gest. I un any després, a Nairobi, la Unesco confirmava la proposta. Que per molts anys!

El camí de la UNESCO

La candidatura dels castells havia estat impulsada per la Comissió Castells Patrimoni de la Humanitat, formada pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la revista "Castells" i el Centre Unesco de Catalunya. La iniciativa va aconseguir un bon suport social arreu del país, que es va traduir, entre d'altres, en una declaració solemne de suport per part del Parlament de Catalunya, amb la unanimitat de tots els grups polítics, al cap d'un any, l'abril de 2008.

Posteriorment, l'Estat Espanyol va assumir la candidatura com a pròpia a proposta de la Generalitat de Catalunya. Va ser a la reunió a Mallorca del Consejo del Patrimonio Histórico, organisme integrat per representants de totes les comunitats autònomes, de juliol de 2009, que va donar-li llum verda. La demanda es va formalitzar amb la presentació, el 28 d'agost de 2009, a la seu de la UNESCO, a París, del Dossier de Candidatura dels Castells elaborat per la Comissió, elaborat per un seguit d'especialistes castellers d'arreu del territori.

La decisió final per a la proclamació es va prendre en la reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, que es va celebrar a Nairobi, Kènia, el 16 de novembre de 2010. A l'acte va assistir una delegació catalana encapçalada per l'aleshores president del Parlament, Ernest Benach, i el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i en la qual també hi era el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya Miquel Botella, així com el president del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya, el manresà Ramon Fontdevila.

El fet d'estar inscrits a la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat ha contribuït a aconseguir que la visibilitat i el prestigi dels castells, tant a Catalunya com a l'estranger, hagi augmentat espectacularment. Els castells han passat, en molt pocs decennis, de ser una pràctica d'àmbit comarcal a obtenir el màxim reconeixement universal, el que atorga l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura, la UNESCO.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada