diumenge, 1 de febrer del 2015

ERC-Bages, municipis per l'Educació

Aquests darrers dies de gener han estat intensos: arreu del país s'estan tancant llistes per a les properes eleccions municipals, el 24 de maig. Al Bages, ERC preveu arribar a fer-ne 31, que en són moltes, gairebé per abastar la totalitat d'ajuntaments. Un grapat de gent i d'idees, sovint amb molta il·lusió, per aconseguir el millor programa per cada poble o ciutat. Que no vol dir només sumar vots, sinó sumar complicitats en un projecte compartit, tan ampli com sigui possible per començar-lo a aplicar el 25 de maig. Amb l'alcaldia o sense. Des del govern o -hi estem prou fets- des de l'oposició. Però avançant en un trajecte que ja duu la flaire de la futura República Catalana. Circulen les fotos per la xarxa: a Navàs i al Pont de Vilomara, a Sant Vicenç, a Sallent i a Sant Fruitós, a Castellnou i a Castellgalí. Gent nova i gent amb experiència per pobles on sempre hem estat presents i pobles on ens estrenem amb entusiasme. Però com que no n'hi ha prou amb l'entusiasme, des del grup d'Educació ara fa uns mesos vam concebre una matinal de dissabte per parlar de la força de l'educació, i de com pot ser present amb cara i ulls a tots els programes municipals. Que no tot són les aules ni tot es competència del Departament! I per omplir els candidats d'idees i recursos vam convidar en Pep Bargalló i en Josep Ma Freixenet. D'això ja en fa una setmana. I, després de quatre hores, em penso que vam aconseguir els objectius. Pel butlletí d'ERC-Bages de febrer hi publico aquest resum:

Municipis per l'Educació 

El dissabte 24 de gener, des del grup d'Educació d'ERC-Bages van programar una jornada que aplegués representants de de les properes candidatures municipals d'ERC. L'objectiu era parlar d'Educació, és clar, però sobretot, mirar que les diferents candidatures d'ERC al Bages aprofundeixin més en aquest discurs. Perquè estem convençuts que l'Educació és una eina bàsica si es volen impulsar politiques de transformació social. Ras i curt: estem convençuts que més enllà de les competències del Departament, cada municipi pot impulsar moltes propostes seguint aquest fil conductor. I el resultat va ser francament estimulant: aquella matinal de dissabte, a la sala Vilà i Valentí de Sallent, gairebé ens vam aplegar una cinquantena d'assistents!

Va engegar en Josep Bargalló, exconseller d'Educació i exconseller en cap, parlant del marc legal i d'aquelles possibilitats d'actuació que sí que tenim des dels municipis. No cal dir que va ser una primera hora molt interessant, que va valorar el paper dels ajuntaments en l'ensenyament des dels temps de la Mancomunitat fins l'actualitat. Del seu discurs, viu i ple d'informació, ens vam quedar amb dues idees: la conveniència, en primer lloc, de canviar la gestió educativa a la futura República Catalana. Els exemples d'Escòcia i alguns països escandinaus avalen un plantejament de proximitat per a la gestió del sistema educatiu, on els ajuntaments hi tenen molt a dir. I encara, en segon lloc, una autocrítica per tal com es va passar del Pacte Nacional per l'Educació a la Llei d'Educació -LEC. "Es van perdre propostes molt positives. I, amb tot... era la primera Llei d'Educació que es feia després de més de dues dècades de govern autonòmic!".

Després, Josep Maria Freixanet, alcalde d'Olost del Lluçanès va presentar les experiències d'un petit municipi que treballa educació i cultura com a eines creadiores de comunitat. Amb l'objectiu d'esdevenir municipi educatiu, Olost treballa de costat als mestres i les famílies, vincula el lleure a l'ensenyament i fins proposa mancomunar serveis entre municipis… A la recta final, les experiències a secundària amb cultura popular o el programa compartit entre Santpedor i Castellnou del Bages van exemplificar les possibiliats del tema, i la necessitat de trenar complicitats. A la cloenda, Pilar Sala -presidenta del grup d'Educació també ara mateix candidata a l'alcaldia de Sallent- encara va bregar amb les possibilitats dels instituts-escola -previstos a la LEC però absolutament obviats aquests quatre anys per l'actual Departament- o el finançament d'escoles bressol o de música. Un debat ric que va arribar fins el migdia, amb el compromís de fer arribar els documents exposats a totes les futures candidatures d'ERC al Bages.

A la foto, Josep Bargalló, discernint entre el marc legal dels municipis i les seves possibilitats en l'àmbit educatiu: hi ha camp per córrer!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada