dijous, 6 d’octubre del 2022

Moby Dick a Perpinyà

Dimarts vam anar a teatre a Perpinyà. Poca broma: són cinc hores de cotxe entre anar i tornar. Però l'obra tenia grapa i, a més, hi anavem de convidats (*). De manera que vam arribar amb temps i ens vam asseure a la platea del teatre de l'Archipel en temps i forma disposats a veure Moby Dick. Moby Dick és originalment una novel·la monumental que inclou "un tractat de cetologia, una narració pseudo-històrica, un discurs filosòfic i un drama tràgic", segons destacava Agustí Bartra en la presentació de l'edició catalana. Ara, la companyia Plexus Polaire n'ha fet una versió de teatre i titelles que aconsegueix plenament l'objectiu d'Hermann Melville: capbussar-nos en el mar i en la pròpia ànima a partir d'un individuu torturat i obsès com és el capità Ahab, disposat a tot per capturar la temible balena blanca. Una mena de comte Arnau endut per la venjança, que no tem ni a als homes ni a déu: ell i el seu vaixell, tan tossut i tan fràgil sobre els insondables abismes marins...  

L'espectacle, concebut a Noruega, hi ha rebut el premi Hedda a la millor creació visual. Del programa i en versió del meu francès macarrònic,  llegeixo que la directora Yngvild Aspeli va créixer íntimament lligada al mar gràcies a un avi mariner. «Aspeli amb la companyia Plexus Polaire plasma la batalla entre l'home i la natura al cor de l'obra d'Hermann Melville. Una formidable èpica que combina actors, cinquanta titelles, videoprojeccions i músics. Una barreja de gèneres accentuada per un joc d'escales, que va des de l'infinitament petit fins a l'infinitament gran, que submergeix l'espectador al cor d'aquesta grandiosa campanya de pesca de balenes. Una visió visualment impressionant». Doncs això, un gran espectacle en un univers apassionant. D'una gran potència poètica, malenconiosa i alhora visceral. I com diuen al nord, literalment superba. Ja m'agradaria que algun dia arribés aquí al sud.


(*) Convidats per l'Andreu Martínez Costa, actor i titellaire: això de la família també té els seus avantatges! Moltíssimes gràcies Andreu!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada